Hejka
Jak mogliście zauważyć ostatnio nie ma blogmasów ponieważ nie wiedziałam co mam do was napisać :(
A stwierdziłam że lepiej nic nie wstawiać niż wstawiać na siłę :)
Dziś mam dla was przepis na świąteczne pierniczki <3
Składniki :
Jak mogliście zauważyć ostatnio nie ma blogmasów ponieważ nie wiedziałam co mam do was napisać :(
A stwierdziłam że lepiej nic nie wstawiać niż wstawiać na siłę :)
Dziś mam dla was przepis na świąteczne pierniczki <3
Składniki :
- mąka pszenna (500 g)
- miękkie masło lub margaryna (120 g)
- cukier puder (200 g)
- płynny miód (200 g)
- jajko (1 sztuka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- przyprawa do pierników (2 łyżki)
- lukier
- białko jajka (1 sztuka)
- cukier puder (200 g)
Sposób przygotowania:
- Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.
- Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
- Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.
- Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.
- Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.
Smacznego <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o nie używanie wulgarnych słów ani obrażających gdyż one nie zostaną zaakceptowane